Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród szerokich możliwości, jakie daje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń oraz duża dawka zdrowia.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi włoska kuchnia, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe posiłki włoskie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. o biance Ryby, dodatki mięsne i przeróżne warzywa, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona włoska pizza to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również risotto, tortellini, minestrone i szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film