Prawdziwie włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w Polsce najpopularniejszy rodzaj restauracji. Kochamy włoskie jedzenie bo jest pyszne, sycące i ceszy oko. Bez wątpienia najczęściej decydujemy się na pizzę. Mocniej wrażliwi kosztują rzadsze potrawy – canelloni, polentę i włoskie zupy minestrone.
Szukając dobrej włoskiej restauracji należy zwrócić uwagę na kilka elementów: czy restauracja stosuje włoskie produkty, czy w menu znajdują się również nie tak znane włoskie potrawy, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoska kuchnia to bogata różnorodność i dania z różnych miejsc Włoch. W dobrej restauracji poczujemy naturalny klimat Włoch.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Aromatyczne wino z Włoch
Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która ubiega się do tytułu bycia ekskluzywnym miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna ignorować trunków. Obiad bez wyjątku powinien obejmować też aperitiff. Odrobina alkoholu to dla Włocha typowa praktyka. La grande Mamma Kraków Klasyczne wina z Włoch to przede wszystkim montepulciano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese i cagliari z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli naprawdę ma być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, musi mieć szeroką kartę win.
Klasyczna kuchnia włoska
Chcąc poznać fenomen kuchni włoskiej bez wątpienia warto odwiedzić restaurację, która potrafi podać nie jedynie pasty i pizzę.
Zobacz film