Nie możemy dyskutować o włoskich ceremoniałach, nie mówiąc o żywności. Jest to istotna część włoskiego życia i może być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najprawidłowiej. W najwyższym stopniu znanymi włoskimi daniami są makarony i pizza, ale dania kuchni włoskiej są niezwykle zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Legendarne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Duża grupa Włochów ogłosi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są nieraz dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.
Składnik kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w dużym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dość uboga oraz musiała polegać na dostępnych lokalnie produktach spożywczych, aby utworzyć swoje przepisy kulinarne, wskutek tego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a również inne artykuły, jakie Włosi byli w stanie sobie wyhodować czy też kupić za nieduże pieniądze. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu wysokiej jakości elementów, a nie technologiach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, jaka silnie akcentuje technikę.
Kraków restauracja włoska
Których składników jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań oraz niedrogich warzyw. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, wobec tego owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami legendarnymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.